Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VII.állomás

  " Jézus másodszor esik el a kereszt súlya alatt."

 

   Milyen érdekes és döbbenetes, hogy az annyira ismert és vitatott u.n paca teszt vagyis Rorschac teszt VII táblája az ösztönök táblája. És nem véletlen talán, hogy újra és újra engedve ösztöneinknek bünbe esünk. Címkézünk, bírálunk , holott ha mi magunk követjük el ugyan azt akkor az nem baj. Hajlamosak vagyunk, a mi vétkeinket kicsinyíteni, a másikét nagyÍtani. 

Elegendő-e újra és újra CSAK megbánni vétkeinket, botlásunkat  és utána újra - újra megtenni. Akkor tudsz megszabadúlni egy elkövetett bűn következményeitől, ha többet nem teszed ugyan azt. Furcsa, hogy minden vallás és felekezet ebben az egy teoriában egyetért. Amit  Budhizmus karmának, a katolicizmus bünnek nevez, mind-mind akkor nyer kiengesztelést ha megbánás mellett nem követjük el újra. 

Úgye milyen nehéz megtenni, hogy ne csábuljunk el és ne tegyük újra meg a " tiltott gyümölcsőt?" Bizony nagyon nehéz. Jézus is másodszor bukik el  a kereszt súlya alatt, még sem keresi a bünősőket. Nem okol senkit és semmit, pedig ő az egyetlen aki nem a saját vétkei miatt kell, hogy szenvedjen. DE ezt is vállalta, mindamellett hogy nem ítélt el senkit és semmit, hanem lehetőséget nyújtott és biztosított. 

Mi emberek pedig gyakorta úgy gondoljuk, hogy elesünk a kereszt alatt, majd valami kis bünbeeséssel oldjuk a szorongásunkat, aztán elmegyünk meggyónjuk és később újra elkövetjük. Mi ez ha nem bünős keresztek áradata. Sokszor nem is jelenben elkövetett  hibáink miatt kell a porba hanyatlanunk, hanem a múlt ballépése indított el egy " pillangó effektust". 

Talán ha így szemléljük és magunkhoz átültetjük a kereszt útat választ kaphatunk sok olyan kérdésre, ami miérteket hordozza.. hollohaza1.jpg