Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tetteink következményei 14 éves kor után

  

Magyarországon a büntetőjogi felelősség 14 éves korban kezdődik, vagyis csak olyan cselekmény miatt lehet büntető eljárást indítani, amit a 14. életév betöltése után követtek el. A 14 és 18 év közötti elkövetőket a büntetőjog fiatalkorúnak nevezi, és többletgaranciákat biztosít számukra a büntető eljárásban:  
 
- Kötelező védelem: ha fiatalkorú ellen indítanak büntető eljárást, minden esetben kötelező védő részvétele az ügyben. Ha a családnak nincs pénze ügyvédet meghatalmazni, akkor a rendőrség kirendel egy védőt a fiatalkorú számára. A kötelező védelem azonban nem azt jelenti, hogy a rendőrségen védő nélkül ne lehetne kihallgatni a gyanúsítottat. A nyomozás alatt, ha a gyanúsított beleegyezik, védője távollétében is kihallgathatják.  
TETTEINK KÖVETKEZMÉNYEI. 
Elmúltam 14 éves
 
tel.jpg
 
A fiatalkorúak elleni büntető ügyekben a rendőrségnek be kell szereznie iskolai jellemzést, és ki kell hallgatnia a szülőt a gyermek neveltetésére vonatkozóan. Az iskolai jellemzésben a diák tanulmányi eredményét, magatartását, közösségbe való beilleszkedését kell értékelni. A jellemzésben nem kell számot adni arról, hogy az iskolának volt-e tudomása a tanuló drogfogyasztásáról. 
 
BUDAPESTI FÜVES ESET.-
Kérdések: - Ki kell-e hivní a rendőrséget?
-Érdemes-e nyomozást indítani?
-Megmenthető lett volna-e a balesettől a tanuló?
-Te mit tettél volna?
 
A Büntető Törvénykönyv csak a súlyos pl. államellenes bűncselekmények esetében ír elő feljelentési kötelezettséget, ilyenek a hazaárulás, hűtlenség, ellenség támogatása, kémkedés. Más bűncselekmények, pl. a kábítószerrel visszaélés esetében nincs ilyen kötelezettség, a hatóság értesítését az emberek belátására bízzák. Nem minősül bűnpártolásnak, ha valaki nem tesz feljelentést. Az iskolának, a pedagógusnak, az igazgatónak, a szülőnek, az osztálytársnak nincs feljelentési kötelezettsége!  
 
TÖRTÉNT-E TITOK SÉRTÉS SZERINTETEK A TANÁR RÉSZÉRŐL?
 
 
 tanári szakma alapvető etikai szabályai jogszabályi szinten még nem kidolgozottak, pedig az oktató munkája során ugyanúgy bizalmi kapcsolatba kerülhet diákjaival, mint az orvos vagy az ügyvéd a klienseivel. A titoktartásról kialakult szakmai álláspont szerint a pedagógusoknak nevelői tevékenységük közben szerzett magántermészetű információkkal kapcsolatban titoktartási kötelezettségük van. Ilyen információkat csak a gyermek érdekét szem előtt tartva adhatnak tovább, csakis olyan személyeknek, akik ezek birtokában várhatóan eredményesebben tudnak majd cselekedni, szintén a gyermek érdekében.  
 
belso_gyermek.jpg
 
LOPÁS  KÖVETKEZMÉNYE 14 ÉVESKOR UTÁN.
 
Tudnod kell, hogy jelenleg a 14 év feletti személyeket akár börtönbüntetéssel is sújthatják. Tervbe vették, hogy ezt a korhatárt 12 évesre csökkentik. Hatodik osztályosként egy a fiatalkorúaknak fenntartott börtönben tanulni a matekot, nem hangzik olyan viccesen. 
 
Bolti lopás esetén a biztonsági őrök egy szobába vezetik a tolvajt. Jegyzőkönyvet vesznek fel és értesítenek mindenkit, aki az ügyben érdekelt. Ebbe beletartozik a gyámhatóság is, akiknek az lesz a feladata, hogy kivizsgálják, miért történt lopás. Miután ez megtörtént, következik a tárgyalás, ahol a gyereknek és a szülőnek is meg kell jelennie. Ezek után, ha valaki újra lopást követ el, visszaesőnek minősül és komolyabb büntetésre számíthat. Ez a hivatalos következménye egy kis „csínynek”. 
 
Ha megtörtént az eset, utána szembe kell nézned a többiek véleményével. Remélhetőleg szüleid megértőek ebben a kérdésben, némi szidás után melletted állva megpróbálják ezt a problémát megoldani. A szülői szívnek azért fájhat egy kicsit, hogy gyermeke most rosszul döntött. Lehet, hogy ordibál első felindulásában. Próbáld meg a szavai mögöttes tartalmát meghallani, ahol csak a csalódottság szólal meg! Ezt az érzést nehéz, de nem lehetetlen dolog megváltozatni. 
TE MIT TENNÉL ILYEN HELYZETBEN?
 
KITŐL VÁRHATSZ SEGÍTSÉGET ÉS KITŐL KAPHATNÁL SEGÍTSÉGET?
MEGTÖRTÉNT ESET
Egy zempléni városban két középiskoláslány a DM-ben parfümőt lopott. 
A biztonsági őr észrevette
Kihívta a rendörőket, akik 24 órára fogvatartották öket a zárkában.
Eljárás indult ellenük és bekerült a BM listájukba, hogy büntetést kaptak Ez általában 2-3 évig van az erkölcsi bizonyítványban benne. 
BÉRLET HAMISÍTÁS
Egy diák úgy akart spórolni, hogy átjavította a bérletérvényességének dátumát.
Ez már OKIRAT HAMISÍTÁSNAK SZÁMIT
Akár 2 év felfüggesztett börtönbüntetés járhat érte
. Közmunka is kiszabásra kerül a pénzbírásg mellett
Priusz az erkölcsi bizonyítványban 
 
Nincs jó és rossz, csak a tetteink következményei.
Dawson és a haverok c. film
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.