Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amikor a pillanat terhe nagy....

  Gyakran kell döntenünk, amikor nem tudjuk, hogy a szívünkre vagy a lelkünkre, esetleg az eszünkre hallgassunk.

  Nehéz megmondani mi a jó döntés és, hogy kellene döntenünk. De " még a rossz döntés is" döntés és még mindig jobb, mintha nem döntünk.

 

templom-a-teton.jpg

 Az Én a Robot című nagysikerű film szimbólikájában, nagyon szépen jeleníti meg a kereső embert, és a lassan droiddá vállt társadalom szereplőit.

 Látványosan bemutatja személyiségünk három összetevőjét. Az ösztön én-az ID, amelyik énünk folyton a kielégülést, a vágyat , a szeretetet, bosszút, gyülőletet keresi, és akarja kielégíteni, hogy frusztráltsága megoldódjon. ( Erre a robotok kíválóan alkalmasak , bár a felettes én,  a szuperego azért beléjük van táplálva. )

A második énünk, amely a szeméyliségünket alkotja, az az ÉN-vagyis EGO. Ezzel az énünkkel találkozhatunk mindennap, amikor csak " tükörbe nézzünk". Ez az énünk az, amelyik képes szerepszemélyiségeket megmutatni, így leszünk, anyák, apák, diákok, szeretők, gyerekek, felnöttek, komoly üzlet emberek...

A film bemutatása szerint ez az, ami hiányzik a robotokból, nincs egojuk, nincs akaratuk. Lebutították.

De akad egy robot, aki kivállva a tömeges droidoktól kapott EGO-t is, Ő más, mint  a többi. Ezért is akarják elpusztítani.

És van minden embernek és robotnak egy FELLETTES ÉNJE- vagyis szuperegója. Ez az énünk vigyázz és örkődik az erkölcsi és etikai normák fölött. Ö a felelőse, hogy megfelelő keretek közé szorítsa, az ÖSZTÖN én kívánságait. Mint  a robotoknál, hogy ne ösztönösen cselekedjenek.

Ez a hármas alkotja személyiségünket, amig ösztönünk az érzelmeinkre próbál hatni, addig a felettes énünk a logikára és az észre koncentrál.

A szorongás és a döntéskényszer akkor jelentkezik, amikor döntenünk kell ,mire hallgatunk inkább az ösztönünkre vagy a felettes énünkre.

 

bild0080.jpg

Ezért kérdi meg a filmben a nyomozó is, a miértéket és, hogy kit és mit keressen.

A válasz kézzel fogható és mindent eláruló.:" A válaszok már megvannak, csak jól kell tudni kérdezni"....

Hát igen, én is elérkeztem oda, hogy meg kellene találnom a sorskönyvem útját itt ,az út kereszteződésben éppen.

Tudom,  jól kell tudni kérdezni, a már megírt válaszokra.

Mit is mondott Jung? " Visszafele értjük , amit előre élünk meg."...

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.