Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A pillanat hatalma

bucxnxemgf.jpgAz álmok mindig előttünk szaladnak. Hogy utolérjük őket, ám megéljük a pillanatot is, ez az igazi művészet.” (Anas Nin)


 

 Minden embernek saját megélése alapján és megszerezett mintája alapján egyéni szimbólumai vannak. 

Ha szerencsés helyzetbe kerülünk, akkor a mi mintánkat a másik megérti. "Egy nyelvet beszélünk". Ez a lehetőség ritkán adatik  meg  két ember között.

A sok félreértés és harag, fájdalom, düh gyakorta abból adódik, hogy nem egyformán értjük az adott szimbólumot, ami lehet gesztus, tett, beszéd.

Nem csak úgy lehetünk figyelmetlenek a másikhoz, hogy nem vesszük észre rajta az esetleges változást, hanem úgy is, hogy "bár megvagyok győződve, hogy figyelek a másikra", még sem veszem észre a gesztust, amit közölni akar felém szavak nélkül. Figyelmetlenség, egoista tett, hogy csak egy kicsit jobban nem néztük a másik által a pillanatban adott vágybeteljesítő gesztusát és oda a pillanat varázsa, lehetősége.

Mennyit ér egy pillanat, amit nem szalasztunk el? Sokat, néha mindent. 

Az utazónak a pillanat elmulasztása az utjának a lekésését eredményezi. A gépjárművezetőnek a pillanat lehetősége, egy szituációban az életét jelentheti.

Egy vizsgázónak vagy egy hivatalos megbeszélés szereplőjének a pillanat egy oda illő szó elhangzása vagy el nem hangzása a sikert vagy a kudarcot jelenti. 

Ha abban a pillanatban amikor a gyermek első alkalommal  feláll és a szülei éppen akkor nem látják, soha vissza nem térő pillanat lesz, amire vágytak, amiről beszélgettek, amire izgatottan készültek. 

Egy párkapcsolatban egy pillanat elmulasztása, ahogy nem figyeltünk eléggé a másikra egy vágy talán végleges elmulasztását eredményezi. 

A pillanat töredéke alatt a poklokat vagy a mennyországot is megjárhatjuk ha nem figyelünk vagy figyelünk eléggé. 

Sok kapcsolatot akaszt meg vagy fordít megbántottságba a pillanat elszalasztása.

Mivel semmi sem történik véletlenül, az egyéni életsorsokban mindennek oka van, egy elszalasztott pillanat bár összetör, meghalaszt lelkünkből egy kis darabot, de egy nagy adományt ad, a tanulást a lelki fejlődés újabb lépcsőfokát.

S talán legközelebb nem szalasztjuk el felszínességünk miatt a vágyunk beteljesülésének egy  adott pillanatnyi lehetőségét.

" Hinni kell amikor összedől a világ,

a romok tetején tombol az élet,

hinni kell amikor azt mondják nincs tovább,

a régi képeket majd újra cseréled"   Pintér Béla Hinni kell

És a régi képek a régi minták, amit újra cserélhetsz egy pillanat elszalasztása után.  2db-siraly-kiraly.jpg